WAMANDAI A870
CONTACT OPNEMEN.
GASTENBOEK.
REUNIE 2010 FOTO'S
REUNIE 2013
WAMANDAI in BIAK
BIAK-ROTTERDAM
OVERTOCHT WAMANDAI
EINDE WAMANDAI ?
NAAMBORD.
WAPENSCHILD
Fotoalbum Wamandai
"Mijn" Wamandai.
Weer varen
WAMANDAI model 1:25
"Boordbelevenissen"
Marine Basis Parera
Parera bezoeken ?
St.Joris.
Parera 2010
PARERA PRIVÉ no.1
Curaçao
Curacao WO2
Frans van Es
Dierenasiel Curacao
Curacao 2010/11
30 mei 1969
KAIS naar NNG
KLEP L9609
Albert Hoek 1967
Arie Bertelink
Arie van der Haagen
Bert Nagtegaal 75/76
E. Dijkman
Model van Dieter
Fred van Kolck
Gerhard J. Nijsen
John Wijnands
John Bongers
Herman Boer
Hans Ferwerda
Hans van de Geest
Henk Mulder 1975
Jan Veth 1969/1970
Jan Jaarsma 1974
Jan Schulpzand
Jan Gerits
Jaap Warmerdam
Jaap van de Kemp
John Boel (Bobo)
Leen Sanderse
Lex Pihl 1976/1977
Leo Schoonmade
Mat Jansen
Martin Evertsen
Piet Sjouw
Paul Rijksen
Pedro de Haan
Ruud Santbulte
Rinus Brasser
Roy Kloeth
Roy Rusch
Spr. H.van den Bergh
Sjef Lurkin
Spr. E.J. de Vendt
Theo Burgers
Ulbe de Vries
Werner Vet
WAMBRAU
JOSEPHINE ex WAMBRAU
Oude Knarren.
De West 1975/76
A830 PELIKAAN
Dienstvak emblemen
Oude documenten
 Uit de ketting AKF
Marine kaarten
Prenten
Kaarten MOKH
Korps in de West
Korps in NNG
Antilliaanse muziek
Ex Dintel Y8038
Ex Berkel Y8037
Ex Wielingen A873
A832 & Kustwacht
KM Film
Burger Film
Hr.Ms. Amsterdam NNG
Hr.Ms. Kortenaer NNG
Antillen van Miep
Powerpoints
KOVOM
BRONBEEK
Marinesprookjes
NEPTUNE 212
"Hotel"Koraal Specht
Links
DISCLAIMER

 

 

 EINDE WAMANDAI ?

Wat is er gebeurd met de Wamandai na uitdienststelling door de Koninklijke Marine. Zeker is dat de sleepboot gevaren heeft voor de rederij Fletamar die in Willemstad (Curaçao) een kantoor had en aktief was in midden en zuid Amerika.

Of en aan wie het schip verkocht is hebben we nog niet kunnen achterhalen.

 

 

 

 

 

De tip over het boek "Sea of Grass" van Charles M. Fuss jr. trok  meteen de aandacht. Hier in wordt de Amerikaanse jacht op drugstransporten op zee beschreven.



Hier onder de korte inhoud van het boek.
 

De zee oorlog tegen illegale drugs werd vooral uitgevochten uit kleine kustwacht en douane vaartuigen tegen sluwe en gevaarlijke tegenstanders. Dit is het verhaal van de mannen en vrouwen die hebben gediend in die twintig jaar strijd, verteld door een van hun eigen. Een benchmark referentie, is het de eerste volledige kroniek van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de ondergang van de enorme maritieme smokkel ventures van de jaren 1970 en 1980, waardoor de kartels te streven naar een gemakkelijker doorgang in de Verenigde Staten. De auteur had uit de eerste hand kennis van alle niveaus van de activiteiten van de Amerikaanse regering, van de frontlinies van de hoogste beleidsvorming kantoren. Charles Fuss, een speciale agent van de National Oceanic and Atmospheric Administration toegewezen aan de Nationale Narcotica Border Interdiction Systeem personeel en later naar het Office of National Drug Control Policy, wordt direct met de werkzaamheden die leiden tot de veroordeling van meer dan 100 drugssmokkelaars, de inbeslagneming van enorme hoeveelheden verdovende middelen en de schepen die hen, en de identificatie van nieuwe technieken smokkel. Het verhaal is ingesteld tegen de politieke achtergrond van de periode en omvat gevangenis interviews met de auteur uitgevoerd met veteraan smokkelaars. Lezers gaan naar zee met de onderscheppers en de smokkelaars te getuigen van hun avonturen en nederlagen. Lezers zijn ook bekend met de details van het geweld in Florida die gericht zijn bezorgdheid over het probleem en heeft geleid tot de opbouw van een counternarcotics kracht en de betrokkenheid van het leger en de inlichtingendiensten. De auteur bespreekt de effectiviteit van de coördinatie-systeem en de latere ontmanteling van veel van de zee van de natie-verbod mogelijkheden, sluiten met de waarschuwing dat het land opnieuw kwetsbaar voor een aanval drugssmokkel over zee. Foto's uit particuliere collectie Fuss's begeleiden de tekst.


Paginafragment (pagina 226) met de naam Wamandai. Vertaling; Wamandai, met 11 ton (verdovende middelen ?) was als één van de laatste moederschepen in beslag genomen. Een Kustwacht C-130 (Hercules) van Elizabeth City, Noord Carolina, vond de verdachte 105 mijl ten zuidoosten van Bermuda op 2 september

 

 

Na een oproep in de nieuwsbrief van Shippingnewsclipping (bijna 12.000 exemplaren dagelijks wereldwijd) kwamen enkele tips binnen. Zo zou de Wamandai als duikobject bij het Seaquarium Curaçao zijn afgezonken. Dat bericht werd al snel (met bewijs) tegen gesproken.



De sleepboot als duikobject bij het Seaquarium Curacao, duidelijk NIET de Wamandai.

Hier onder een filmpje van het sleepbootje.

 

 

Het onderstaande berichtje kreeg ik uit de VS.

 

Dear Mr. Koning:
 

 

In regards to your inquiry of May 25 more than likely it is the same ship. Our research has indicated that the tug Dutch WAMANDAI was stationed at Curacao from May 27, 1964 to the fall of 1985. Since Mr. Fuss's book covers drug operations in the 1970's and 1980's and Curacao is along the drug route from South America. it seems most logical it's the same ship. I should say that we are not a Dutch Navy organization and do not maintain Historical records on the Dutch Navy, but have done the best we can for you.The ship itself wasn't stricken from the Dutch Navy until Nov. 1, 1985
 

 

Very Respectfully,

Samuel Loring Morison

Researcher, Naval Historical Center

Hier komen we ook niet echt verder mee, het is een conclusie die we zelf ook al hadden getrokken.
De zoektocht gaat nog steeds verder, er zijn meerdere instantie's aangeschreven en we wachten de antwoorden daar van af.

Verder
Top